Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vlk mexický

27. 11. 2006

Canis lupus baileyi






Vlk mexický je ze všech poddruhů vlka nejvzácnější. Je o něm známo jen málo údajů, protože většina populace byla vybita dříve, než začali jakékoli výzkumy. Nejvíce informací pochází od trapperů, takže jejich věrohodnost je sporná.

 

Vlk mexický váží průměrně 35 až 45 kg a měří 140 až 170 cm. Páří se v lednu a na začátku března, v jednom vrhu bývá 4 až 6 štěňat. Žijí převážně v horských lesích, protože jim poskytují více kořisti, vodních zdrojů a úkrytů než poušť. Loví hlavně menší kořist, takže smečka je menší, než smečky ostatních poddruhů vlka. Průměrná smečka má 5 až 6 členů a obývá teritorium o rozloze několika set kilometrů čtverečních.

 

Vlk mexický byl zapsán mezi ohrožené druhy v roce 1976. Původně se vyskytoval v oblasti začínající na jihozápadě od Mexico City a táhnoucím se až do jižní Arizony, Nového Mexika a Texasu - viz mapka pod článkem. Současné rozšíření není známo. Poslední ověřené pozorování mexického vlka v divočině pochází z roku 1980. Pozdější zprávy pocházející z Mexických hranic se nepodařilo ověřit.